23 Ιουλίου 1996: Η ημέρα που η Αλίκη έκανε τους Έλληνες να κλάψουν

alikivougiouklaki

«Θέλω να ζήσω»
 έλεγε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, την ίδια ώρα που έδινε την μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, εκείνη με τον θάνατο.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία της, αλλά ήταν και η μοναδική που δεν πραγματοποιήθηκε. Οι Μοίρες, εκείνες που έφαγαν τα γλυκά του κουταλιού, που βρίσκονταν δίπλα στην κούνια της, εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό βράδυ του Ιουλίου της γέννησής της για να της δώσουν όλα τα καλά, της γύρισαν την πλάτη. Της είχαν δώσει τα πάντα, αλλά δεν είχαν να της δώσουν άλλο χρόνο.
ΑΛΙΚΗ 7
Στις 23 Ιουλίου 1996, στις 10:15 το πρωί, η Αλίκη άφησε την τελευταία της πνοή, αποδεικνύοντας ότι η αθανασία δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Όλα τα ΜΜΕ διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους και ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου της. Η Αλίκη ήταν πάντα πρώτη είδηση!
Ο θάνατός της προκάλεσε σοκ στους περισσότερους, γιατί το όνομα της ήταν συνυφασμένο με την ίδια την ζωή!
ΑΛΙΚΗ 5
Αυτό που ακολούθησε από την στιγμή εκείνη και μετά, επιβεβαίωσε εκείνο που είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η ίδια λίγα χρόνια πριν: «Κι όταν θα έχω φύγει από την ζωή, ξέρω καλά, πως θα ασχολούνται με εμένα για πολλά χρόνια ακόμη, θα με αναλύουν σαν φαινόμενο, θα γράφουν έργα γύρω από το μύθο Αλίκη, με λίγα λόγια, για κάποιους ειδικούς θα είμαι μια κερδοφόρα επιχείρηση κι εδώ που τα λέμε, αφού 30 χρόνια μετά το πρώτο μου εξώφυλλο, εξακολουθώ να είμαι το κορίτσι για το εξώφυλλο, είναι φυσικό να με βλέπουν σαν μύθο».
ΑΛΙΚΗ 16
Η Αλίκη ήξερε τι ακριβώς ήταν, γι΄ αυτό και δήλωνε ευθέως, χωρίς σεμνοτυφίες ότι «Γνωρίζω την μοναδικότητά μου»…
ΑΛΙΚΗ 14
Η μοναδικότητά της ήταν απτή, υπήρχε και την ζούσε. Αυτό δεν το είχε αμφισβητήσει κανένας, ούτε καν οι εχθροί της, οι οποίοι την είχαν «πυροβολήσει» πολλές φορές, όπως το 1990 που υποδύθηκε την«Αντιγόνη» στην Επίδαυρο.
ΑΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Οι κριτικές πολλές και κακές. Οι μεγαλύτεροι κριτικοί θεάτρου της εποχής «έθαψαν» την παράσταση με τίτλους όπως «Νιαου νιάου η Αντιγονούλα», «Η προσπάθεια δεν αρκεί για την Επίδαυρο», «Αντιγόνη σε πλαστική συσκευασία» και «καλλιτεχνικό φιάσκο».
Ελάχιστοι τάχθηκαν υπέρ της παράστασης που σκηνοθέτησε ο Μίνως Βολανάκης. Το κοινό βέβαια, έδωσε, το χειροκρότημα στην Αλίκη, η οποία δεν απάντησε σε κανέναν, παρά μόνο δύο χρόνια αργότερα, όταν παραδέχθηκε δημοσίως την ήττα της.
Και εδώ τίθεται το απλό ερώτημα: Ποιος δεν έχει το δικαίωμα στην αποτυχία όταν έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες;
ΑΛΙΚΗ 10
Η Αλίκη ταγμένη στον «ελαφρύ κινηματογράφο», όπως χαρακτηρίστηκαν οι ταινίες που πρωταγωνιστούσε, σημείωσε ρεκόρ τέτοια, που δεν έχουν σπάσει μέχρι και σήμερα. Η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα» παραμένει μέχρι και σήμερα η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στον ελληνικό κινηματογράφο. Στην δεύτερη και στην τρίτη θέση, συναντά κανείς και πάλι ταινίες με πρωταγωνίστρια την Αλίκη.
ΑΛΙΚΗ 2
Η Αλίκη ό,τι και αν έκανε από την στιγμή που άρχισε την πορεία της μέχρι και την ημέρα που «έφυγε», ήταν είδηση.
Οι επιτυχίες της, οι αποτυχίες της, οι γάμοι της, οι έρωτές της, οι ατάκες της, η αμφισβητούμενη φιλία της με την Τζένη Καρέζη, όλα γίνονταν πρωτοσέλιδα.
ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΖΕΝΗ
Η Αλίκη ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα, που συνδύαζε δυναμισμό και νάζι. Ήταν το λατρεμένο παιδί των περιοδικών και των εφημερίδων. Η Αλίκη ήταν star και το ήξερε.
Κάποτε δήλωσε: «Ήμουν αληθινή και όχι δήθεν. Δεν είμαι δήθεν σταρ. Είμαι η πραγματική σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα. Είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες. Έχω κάνει μεγάλες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες. Έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ».
ΑΛΙΚΗ 17

Δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούμε στις ταινίες της και στις θεατρικές της παραστάσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούμε στην θυελλώδη σχέση της με τον «αντίπαλό» σύζυγό της, όπως τον χαρακτήρισαν Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Δεν έχει νόημα να γράψουμε για τον κρυφό της γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, ούτε ότι ήταν πολύ καλή φίλη της Τζένης Καρέζη, ούτε ότι λάτρευε τον Γιαννάκη της.
ΑΛΙΚΗ & ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ
Όλα αυτά έγιναν γνωστά, γιατί εκείνη το θέλησε. Ήξερε τι να «πουλήσει» και τι να κρατήσει μυστικό. Ήξερε πώς να ζητήσει κάτι και να το πετύχει… όπως τότε με την περιπέτεια της υγείας της.
Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να το χειριστούν με απόλυτη διακριτικότητα και έτσι έγινε. Εκτός από την τελευταία της στιγμή πάνω στη γη. Εκείνο το κοντινό πλάνο στο ανοιχτό φέρετρο, ήταν απόλυτο δείγμα ασέβειας μιας νεκρής και μέχρι σήμερα στοιχειώνει την μνήμη όλων εκείνων που το παρακολούθησαν. Και η Αλίκη δεν το άξιζε.
Η Αλίκη έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά μόχθησε για να γίνει το «Πιο λαμπρό αστέρι». Και τα κατάφερε! Η Ελλάδα γνώρισε μια πραγματική star και στην πορεία διαπίστωσε ότι το «ουδείς αναντικατάστατος» δεν ισχύει στην περίπτωσή της.
ΑΛΙΚΗ 1
Η Αλίκη ήταν μια και μοναδική! Ήταν η «Νεράιδα», ήταν «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», ήταν η «Υπολοχαγός Νατάσσα» που ό, τι και αν γινόταν δίπλα της, εκείνη παρέμενε η λαμπερή Αλίκη.
Ήταν εκείνη η γυναίκα, που αντιλαμβανόμενη ότι έφτανε στο τέλος της, δεν δίσταζε να φωνάζει μέσα από την σουίτα του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «θέλω να ζήσω». Ήταν εκείνη που με φόβο περίμενε το τέλος. Ήταν εκείνη που λύγιζε, γιατί δεν είχε άλλη δύναμη. Ήταν εκείνη, που σύμφωνα με μαρτυρίες, προσπαθούσε να τα ξορκίσει όλα με το χιούμορ της.
ΑΛΙΚΗ 3
Σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατό της. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθήσαμε καρέ καρέ το τελευταίο αντίο. Όλοι θυμόμαστε την λαοθάλασσα που την συνόδευσε μέχρι την τελευταία της κατοικία. Όλοι θυμόμαστε το τελευταίο εκείνο ανατριχιαστικό πλάνο! Και όμως… Είναι σαν να μην έφυγε ποτέ.
ΑΛΙΚΗ 4
Σχεδόν κάθε βράδυ, η Αλίκη μας κοιτάζει μέσα από την οθόνη μας και μας κλείνει με νάζι το μάτι!
Και αυτό μπορούσε να το κάνει μόνο η Αλίκη!
ΑΛΙΚΗ 15
ΑΛΙΚΗ 6
Share on Google Plus

About mitsos7

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου