Μέθοδος Dukan: Τα υπέρ και τα κατά της διάσημης δίαιτας

Celebrity Fitness Tips

Είναι μία από τις πλέον πολυσυζητημένες δίαιτες των τελευταίων ετών. Μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες του κόσμου την έχουν ακολουθήσει και ορκίζονται στα «θαυματουργά» της αποτελέσματα, ωστόσο πολλοί είναι και αυτοί -ιδίως οι ειδικοί- που τη βλέπουν τουλάχιστον με καχυποψία.

Η γνωστή ιατρός-βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά, συγγραφέας του βιβλίου «Αδύνατη Για Πάντα», που κυκλοφορεί με τον Τηλεθεατή, αναλύει στο Παρέα Radio τα υπέρ και τα κατά της πολυσυζητημένης μεθόδου απώλειας βάρους.

Η Δρ. Μαρία Ψωμά



Η μέθοδος Dukan ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια, από τον Δρ. Pierre Dukan: Όταν είδε πως ένας ασθενής του δεν μπορούσε να απαρνηθεί το κρέας, του πρότεινε να καταναλώνει όσο κρέας ήθελε για 5 ημέρες και είδε ότι ο ασθενής έχασε, σε αυτό το διάστημα, 5,5 κιλά.

Πρόσφατα έγινε γνωστή από την Κάρολ Μίντλετον (τη μητέρα της Κάθριν), η οποία την χρησιμοποίησε για να χάσει μερικά κιλά πριν τον γάμο της κόρης της. Πολλές όμως ακόμα διάσημες γυναίκες την έχουν ακολουθήσει – ανάμεσά τους η Πενέλοπε Κρουζ, η Τζένιφερ Λόπεζ και η Ζιζέλ Μπούντχεν- προκειμένου να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης τους.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της:
    • Είναι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά.
    • Χωρίζεται σε 4 στάδια: της επίθεσης, της κρουαζιέρας, της εδραίωσης και της σταθεροποίησης.

Τα κύρια πλεονεκτήματά της:
    • Δε χρειάζεται να ζυγίζει κανείς τα τρόφιμα, ούτε να μετρά θερμίδες. Αντιθέτως, ειδικά στην αρχή, μπορεί να καταναλώνει οποιαδήποτε ποσότητα άπαχης πρωτεΐνης.
    • Έχει ως αποτέλεσμα εντυπωσιακή απώλεια βάρους, οποία, ειδικά στην 1η φάση, μπορεί να φτάσει και στα 10 κιλά. Στη 2η φάση η προσδοκώμενη απώλεια είναι μέχρι και 2 κιλά την εβδομάδα.
    • Είναι σχετικά απλή. Επειδή είναι περιοριστική και με σαφείς υποδείξεις, είναι εύκολο να την ακολουθήσει κανείς, ειδικά οι πειθαρχημένοι.
    • Μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Προφανώς, όπως σε όλες οι πρωτεϊνικές δίαιτες, λόγω κέτωσης, δεν υπάρχει πείνα. Επίσης η πρωτεΐνη προκαλεί κορεσμό.

Από την άλλη, υπάρχουν φυσικά και μειονεκτήματα:
    • Οι κλασικές παρενέργειες των χαμηλών σε υδατάνθρακες δίαιτες όπως άσχημη αναπνοή, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία και κόπωση.
    • Το «σαλάτα και κρέας» πολλοί το θεωρούν μονότονο.
    • Σε έρευνα σε 5000 άτομα στη Γαλλία, το 35% των ατόμων που έκαναν Dukan πήραν βάρος σε ένα χρόνο και το 80% στα επόμενα 4 χρόνια. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως οι περισσότερες πρωτεϊνικές δίαιτες , η επιτυχία τους βασίζεται στη σταδιακή επανεισαγωγή των υδατανθράκων και στη συντήρηση. Χωρίς διατροφική εκπαίδευση και παγίωση των κιλών, δεν έχουν κανένα νόημα.
    • Τον Νοέμβριο του 2011, η Βρετανική ένωση Διαιτολόγων την κατέταξε ως «μια από τις χειρότερες διάσημες δίαιτες»!



      Το βιβλίο «Αδύνατη Για Πάντα» έχει γίνει best seller. Η τρίτη έκδοσή του κυκλοφόρησε την Παρασκευή 5 Ιουνίου  με τον Τηλεθεατή. Βρείτε το ακόμα στα περίπερα!

Share on Google Plus

About mitsos7

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου