Ελ. Μελέτη: "Προτιμώ να με λένε ασυνείδητη"


Της Ελεονώρας Μελέτη,

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να παρατηρείς τους ανθρώπους. Νομίζω είναι η καλύτερη πηγή ειδήσεων και πληροφοριών.

Αυτό έκανα για ακόμα μία φορά το σαββατοκύριακο. Το πρώτο σαββατοκύριακό που κάθισα μετά από έξι ολόκληρους μήνες.

Παρατηρούσα τα λεγόμενα τους , τις πράξεις τους, τις απόψεις τους, τις κινήσεις τους και έβγαλα ένα συμπέρασμα. Ο άνθρωπος λειτουργεί με δύο βάσεις: τη λογική και το συναίσθημα. Το μυαλό και την καρδιά. Ή για μένα ακόμα καλύτερα, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Το θέμα είναι πως πάντα η πρώτη βάση υπερισχύει φαινομενικά Στην ουσία όμως το ασυνείδητο είναι εκείνο που κρύβει το κέντρο του εσωτερικού μας εαυτού, άρα και της αλήθεια μας.

Ελάχιστοι όμως έχουν επίγνωση ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μόνο αν και εφόσον κάποιος καταφέρνει να λειτουργεί πάντα και μόνο βάση της αλήθειας που υπάρχει στο ασυνείδητο του.


Το συνειδητό είναι το πρίσμα μέσω του οποίου βλέπουμε και ερμηνεύουμε τα πράγματα, με τη διαφορά ότι οι οπτικές του ίνες διαμορφώνονται μέσα από πληθώρα εξωτερικών παραγόντων, όπως οι κοινωνικές, οι θρησκευτικές, οι πολιτικές πεποιθήσεις. Οι καταβολές των γονιών, οι απόψεις των τρίτων , τα επιβαλλόμενα πρότυπα, οι αντιδράσεις άλλων σε ένα ερέθισμα, μία ιδέα, μία πράξη. Το συνειδητό δηλαδή, είναι αυτό που καταλαβαίνουμε και αυτό που νομίζουμε ότι είναι, αλλά δεν είναι το «είναι». Αυτό, βρίσκεται στο ασυνείδητο και είναι τόσο ισχυρό και δυνατό που αν καταλάβεις ότι υπάρχει, δεν θα ξανά βρεθείς ποτέ σε δίλημμα.

Ένα απλό παράδειγμα. Σίγουρα θα έχετε βρεθεί με έναν άνθρωπο, που ενώ έχει όλα τα καλά, δεν σας κάνει! Και είναι φυσικό. Το άτομο αυτό διαθέτει όλο το πακέτο με βάση των κριτηρίων και των αρχών που ορίζουν το συνειδητό κομμάτι μίας ολόκληρης ανθρωπότητας, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο ασυνείδητο, που εκεί βρίσκεται η εσωτερική αλήθεια του καθενός μας.

Από την άλλη, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πως κάποιος μπορεί να ερωτευτεί έναν άνθρωπο που δεν ....έχει τίποτα! Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με το παραπάνω παράδειγμα.

Η πάλη συνειδητού και ασυνείδητου είναι η αιτία για τις εσωτερικές συγκρούσεις όλων μας. Για τις αποτυχημένες σχέσεις που έχουν ως βάση το συμφέρον και τα εξωτερικά καλά, για τις σαθρές φιλίες, τις κακές συνεργασίες, τις προσωπικές αποτυχίες. Για να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο χρειάζεται μόνο ένα πράγμα. Η επίγνωση. Άπαξ και κατακτηθεί αυτή, τότε όσο και αν νομίζουμε ότι είμαστε το συνειδητό κομμάτι, αυτό θα ωχριά μπροστά στο ασυνείδητο και το αληθινό. Κοινά και απλά; Ίσως τελικά το να είσαι ασυνείδητος, είναι και πιο αυθεντικό από το συνειδητοποιημένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση είσαι απλά ένα δημιούργημα και όχι μία αυθεντική αλήθεια.

Queen.gr

Share on Google Plus

About mitsos7

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου